Smak i aromat kawy zależy od rodzaju ziaren, stopnia ich palenia i świeżości. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym użytkownikiem ekspresu do kawy, czy dopiero zaczynasz, znalezienie odpowiedniej kawy może być trudne. Na rynku dostępnych jest tak wiele różnych rodzajów kawy, a każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak i konsystencję. W tym wpisie na blogu przyjrzymy się kilku najlepszym kawom do parzenia espresso i przedstawimy wskazówki, jak wybrać odpowiednią dla siebie. Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu do kawy? Dowiedz się więcej!
Jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego?
Zanim więc wybierzemy odpowiednią dla nas kawę, musimy zastanowić się, jaki rodzaj napoju chcemy uzyskać. Najpopularniejsze są dwa typy ziaren kawy — arabika i robusta. Kawosze, którzy lubią mocniejsze napoje z pewnością docenią smak ziaren robusty. Z kolei fani delikatnego smaku zasmakują w arabice. Typ ziaren kawy do ekspresu będzie decydował nie tylko o smaku, ale także o mocy, kolorze oraz gęstości kawy.
Kawa arabika — czym się charakteryzuje?
Szukasz idealnej kawy do swojego ekspresu do kawy? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć kawę arabica. Ziarna kawy arabica są znane z wysokiej jakości i smaku, a do tego doskonale nadają się do przygotowania filiżanki espresso. W rzeczywistości wielu profesjonalnych baristów preferuje ziarna arabica do swoich ekspresów do kawy. Jeśli więc zależy Ci na jak najlepszych rezultatach, pamiętaj, by używać kawy arabica! Oto niektóre z korzyści, jakie oferuje ten rodzaj kawy:
- ziarna kawy arabica mają niższą kwasowość niż inne ziarna kawy, dzięki czemu są bardziej przyjazne dla żołądka
- mają bogatszy smak i aromat niż inne ziarna kawy
- są mniej gorzkie niż inne ziarna kawy
- Charakteryzują się delikatnym smakiem, który cenią sobie kawosze na całym świecie
Kawa arabika idealnie nadaje się do zaparzania w każdym typie ekspresu do kawy — w ekspresie ciśnieniowym, kolbowym, a nawet przelewowym.
Kawa robusta — jakie są jej właściwości?
Robusta to odmiana kawy, która zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabica. Powstały z niej napar ma charakterystyczny, wyrazisty smak, który często określa się jako gorzki, palony lub dymny. Ten rodzaj kawy znany jest z bogatego smaku i mocnego aromatu. Jest idealna dla tych, którzy pragną bardziej wyrazistej kawy. Ponadto ziarna kawy robusta zawierają więcej kofeiny niż inne rodzaje ziaren, dzięki czemu jej picie daje dodatkowy zastrzyk energii. Jeśli chcesz zaparzyć mocną filiżankę kawy, Robusta jest najlepszym rozwiązaniem. Ten rodzaj kawy nie tylko oferuje więcej kofeiny niż inne ziarna, ale także ma silniejszy smak i aromat, który sprawi, że Twoje kubki smakowe będą zadowolone z każdego łyku.
Kawa Robusta doskonale nadaje się do parzenia w każdym rodzaju ekspresu, od ciśnieniowego po przelewowy.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego — jak powinna być palona?
Kawa kupowana do ekspresu do kawy powinna być najwyższej jakości i przygotowana z wielką starannością. Jeśli nie spełnia tych standardów, kupiona przez nas kawa nigdy nie będzie satysfakcjonująca. Dążąc do uzyskania jak najlepszej kawy, warto używać ciemniej palonych ziaren w swoich automatycznych ekspresach do kawy. Wybierając jasno paloną kawę z dominującą kwaskowatością, twojej kawie brakować będzie prawdziwego smaku i wyrazistości.
Jaką kawę należy zatem wsypać do ekspresu do kawy?
Ostatecznie, wszystko zależy od Ciebie. Mamy nadzieję, że ten przewodnik ułatwił Ci podjęcie decyzji. Pamiętaj, że nie wszystkie kawy są sobie równe i niektóre z nich będą smakować lepiej niż inne, w zależności od ekspresu i preferencji. Jeśli masz wątpliwości, możesz eksperymentować, aż znajdziesz idealną mieszankę dla siebie.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem internetowym Markan.