Jaką kawę najlepiej wybrać do ekspresu?

Uwielbiasz delektować się filiżanką idealnego espresso o poranku? Czy może wolisz aksamitne latte do popołudniowej kawy? Niezależnie od tego, jaką kawę lubisz pić najbardziej, aby otrzymać satysfakcjonujący smak i zastrzyk energii, niezbędny jest wybór odpowiedniej kawy do ekspresu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, czym różnią się najpopularniejsze odmiany kaw oraz jaką kawę najlepiej wybrać do ekspresu

Arabica czy robusta?

Jeśli chodzi o kawę, na rynku najczęściej spotykane są dwa rodzaje ziaren: Arabica i Robusta. Ziarna Arabiki uprawiane są na dużych wysokościach i mają słodszy, bardziej złożony smak. Stanowią one około 75% światowej produkcji kawy. Z kolei, ziarna Robusty mają ostrzejszy, bardziej gorzki smak. Zawierają też więcej kofeiny, niż ziarna Arabiki. Choć oba rodzaje ziaren mają swój własny, niepowtarzalny profil smakowy, ziarna Arabiki są powszechnie uważane za ziarna wyższej jakości. Znajduje to odzwierciedlenie w ich cenie. Ostatecznie to, jaki rodzaj ziaren jest dla ciebie najlepszy, zależy od Twoich osobistych preferencji. Jeśli wolisz słodszą, gładszą filiżankę kawy, ziarna Arabiki będą dobrym wyborem. Jeśli lubisz mocną, pełną kawę z odrobiną goryczy, ziarna Robusty mogą być lepszym wyborem. Na ostateczny smak kawy oprócz rodzaju ziaren ma również wpływ świeżość ziaren oraz sposób jej przygotowywania.

Kawa do ekspresu ciśnieniowego 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że rodzaj ekspresu określa rodzaj kawy, jaki najlepiej stosować. Ekspresy ciśnieniowe mają niższą temperaturę zaparzania i krótki czas ekstrakcji, przez co wydobywanie wszystkich aromatów zachodzi krócej, niż w przypadku ekspresów kolbowych. Te specyficzne cechy ekspresów ciśnieniowych sprawiają, że jeśli spróbujesz zaparzyć kawę jasno paloną, otrzymasz słabo aromatyczną kawę o bardzo wyczuwalnej kwasowości. Jeśli chcesz, żeby Twoja kawa z ekspresu ciśnieniowego miała głęboki smak, najlepiej wybierać kawę ciemno paloną, z której łatwiej wydobyć wyraziste aromaty. Pamiętaj jednak, żeby uważać, aby kawa nie była zbyt mocno palona, ponieważ wtedy będzie wyczuwalny smak spalenizny.

kawa do ekspresu ciśnieniowego

Jak odczytywać etykiety na opakowaniu kawy?

Z kawą jest jak z innymi produktami spożywczymi – jesli chcesz wybrać kawę dopasowaną do swoich preferencji najlepiej przeczytać etykietę na opakowaniu. Mało osób wie, że na etykiecie zawarte są podstawowe informacje, które pomogą Ci dobrać odpowiednią kawę do Twojego ekspresu ciśnieniowego i zagwarantują otrzymanie filiżanki idealnego espresso o poranku. Jakie informacje możesz znaleźć na etykiecie ziaren kawy?

  • stopień palenia – jest to ogólne określenie smaku i mocy kawy. Kawy ciemno palone będą miały bardziej wyrazisty i gorzki smak, z kolei kawy jasno palone będą cechowały się wyższą kwasowością i cytrusowym posmakiem. Jasno palone kawy nadają się do zaparzania w sposób alternatywny, ponieważ w taki sposób wydobywane jest ich bogactwo smaków. 
  • nuty – aromaty kawy, jakie odczuwalne są podczas picia kawy. Mogą być to nuty orzechowe, waniliowe, czekoladowe lub owocowe. Jest to kwestia indywidualnych preferencji. 
  • kwasowość – ziarna o wyższej kwasowości będą miały cytrusowy posmak. Jest to bardzo istotny aspekt smakowy kawy, szczególnie jeśli wolisz bardziej gorzką kawę. 
  • zawartość kofeiny – określa moc kawy i zależna jest od proporcji, w jakich została wymieszana Robusta oraz Arabica. Ziarna z większą zawartością procentową Robusty są mocniejsze.
  • więcej znaczy lepiej – dobrej jakości ziarna zawierają jak najwięcej informacji na temat ich pochodzenia. Na etykiecie możesz znaleźć kraj pochodzenia, region, wysokość plantacji, czy sposób obróbki ziaren. 

Polecane kawy do ekspresów

Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu ciśnieniowego może być sporym wyzwaniem, dlatego przedstawiamy nasze osobiste wybory kaw ziarnistych.

Kawa ziarnista Lavazza Gold Selection

Delikatna mieszanka ziaren Arabiki i Robusty pochodzących z Brazylii i Azji. Zapewnia delikatną piankę i łagodny, czekoladowy posmak. 

Kawa ziarnista Coffee Nation Kenya

Idealna kawa dla fanów Arabiki, gdyż zawiera 100% średnio wypalonych ziaren z Kenii. Ma wyrazisty smak i głęboki, szlachetny aromat.

Kawa ziarnista Jacobs Barista Selektion Jahres

100% ziarna brazylijskiej Arabiki. Jest to kawa przeznaczona dla osób lubiących delikatne aromaty i słabszą moc kawy. 

Jeśli nasz wybór kaw zachęcił Cię do wypróbowania ich, koniecznie odwiedź sklep internetowy markan-agdrtv.pl, gdzie znajdziesz szeroki wybór kaw ziarnistych do ekspresów ciśnieniowych.

Udostępnij post

Więcej artykułów dla Ciebie

Dlaczego Twojemu kotu potrzebne są suplementy?

W dzisiejszych czasach coraz więcej właścicieli kotów zastanawia się, czy ich pupile potrzebują dodatkowych suplementów. Choć koty potrafią być zdrowe …

Dekoracje balonowe na wesele w plenerze

Dekoracje balonowe stały się jednym z najpopularniejszych trendów w organizacji wesel, zwłaszcza tych odbywających się na świeżym powietrzu. Ich wszechstronność, …

Jak sadzić i uprawiać kasztan jadalny w ogrodzie – praktyczny przewodnik

Kasztan jadalny, to nie tylko smaczny orzech, ale także cenna roślina ogrodowa, która może wnieść wiele do naszych ogrodów. Jego …

Jak wybrać idealny kostium kąpielowy dla dziecka? Praktyczne porady dla rodziców

Kostium kąpielowy dla dziecka to więcej niż tylko ubranie – to kluczowy element zapewniający bezpieczeństwo, wygodę i swobodę podczas zabaw …

Nowoczesne trendy w dekoracji okien – panele ażurowe i ich zastosowanie

Panele ażurowe stają się coraz bardziej popularnym wyborem wśród osób poszukujących nowoczesnych rozwiązań w dekoracji okien. Charakteryzują się one lekką, …

Jak wybrać odpowiednią pilarkę łańcuchową Stihl?

Wybór odpowiedniej pilarki łańcuchowej to kluczowy krok dla każdego profesjonalnego drwala, ogrodnika czy użytkownika planującego pracę w ogrodzie. Zestawienie narzędzi …

shares