Jaką kawę najlepiej wybrać do ekspresu?

Uwielbiasz delektować się filiżanką idealnego espresso o poranku? Czy może wolisz aksamitne latte do popołudniowej kawy? Niezależnie od tego, jaką kawę lubisz pić najbardziej, aby otrzymać satysfakcjonujący smak i zastrzyk energii, niezbędny jest wybór odpowiedniej kawy do ekspresu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, czym różnią się najpopularniejsze odmiany kaw oraz jaką kawę najlepiej wybrać do ekspresu

Arabica czy robusta?

Jeśli chodzi o kawę, na rynku najczęściej spotykane są dwa rodzaje ziaren: Arabica i Robusta. Ziarna Arabiki uprawiane są na dużych wysokościach i mają słodszy, bardziej złożony smak. Stanowią one około 75% światowej produkcji kawy. Z kolei, ziarna Robusty mają ostrzejszy, bardziej gorzki smak. Zawierają też więcej kofeiny, niż ziarna Arabiki. Choć oba rodzaje ziaren mają swój własny, niepowtarzalny profil smakowy, ziarna Arabiki są powszechnie uważane za ziarna wyższej jakości. Znajduje to odzwierciedlenie w ich cenie. Ostatecznie to, jaki rodzaj ziaren jest dla ciebie najlepszy, zależy od Twoich osobistych preferencji. Jeśli wolisz słodszą, gładszą filiżankę kawy, ziarna Arabiki będą dobrym wyborem. Jeśli lubisz mocną, pełną kawę z odrobiną goryczy, ziarna Robusty mogą być lepszym wyborem. Na ostateczny smak kawy oprócz rodzaju ziaren ma również wpływ świeżość ziaren oraz sposób jej przygotowywania.

Kawa do ekspresu ciśnieniowego 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że rodzaj ekspresu określa rodzaj kawy, jaki najlepiej stosować. Ekspresy ciśnieniowe mają niższą temperaturę zaparzania i krótki czas ekstrakcji, przez co wydobywanie wszystkich aromatów zachodzi krócej, niż w przypadku ekspresów kolbowych. Te specyficzne cechy ekspresów ciśnieniowych sprawiają, że jeśli spróbujesz zaparzyć kawę jasno paloną, otrzymasz słabo aromatyczną kawę o bardzo wyczuwalnej kwasowości. Jeśli chcesz, żeby Twoja kawa z ekspresu ciśnieniowego miała głęboki smak, najlepiej wybierać kawę ciemno paloną, z której łatwiej wydobyć wyraziste aromaty. Pamiętaj jednak, żeby uważać, aby kawa nie była zbyt mocno palona, ponieważ wtedy będzie wyczuwalny smak spalenizny.

kawa do ekspresu ciśnieniowego

Jak odczytywać etykiety na opakowaniu kawy?

Z kawą jest jak z innymi produktami spożywczymi – jesli chcesz wybrać kawę dopasowaną do swoich preferencji najlepiej przeczytać etykietę na opakowaniu. Mało osób wie, że na etykiecie zawarte są podstawowe informacje, które pomogą Ci dobrać odpowiednią kawę do Twojego ekspresu ciśnieniowego i zagwarantują otrzymanie filiżanki idealnego espresso o poranku. Jakie informacje możesz znaleźć na etykiecie ziaren kawy?

  • stopień palenia – jest to ogólne określenie smaku i mocy kawy. Kawy ciemno palone będą miały bardziej wyrazisty i gorzki smak, z kolei kawy jasno palone będą cechowały się wyższą kwasowością i cytrusowym posmakiem. Jasno palone kawy nadają się do zaparzania w sposób alternatywny, ponieważ w taki sposób wydobywane jest ich bogactwo smaków. 
  • nuty – aromaty kawy, jakie odczuwalne są podczas picia kawy. Mogą być to nuty orzechowe, waniliowe, czekoladowe lub owocowe. Jest to kwestia indywidualnych preferencji. 
  • kwasowość – ziarna o wyższej kwasowości będą miały cytrusowy posmak. Jest to bardzo istotny aspekt smakowy kawy, szczególnie jeśli wolisz bardziej gorzką kawę. 
  • zawartość kofeiny – określa moc kawy i zależna jest od proporcji, w jakich została wymieszana Robusta oraz Arabica. Ziarna z większą zawartością procentową Robusty są mocniejsze.
  • więcej znaczy lepiej – dobrej jakości ziarna zawierają jak najwięcej informacji na temat ich pochodzenia. Na etykiecie możesz znaleźć kraj pochodzenia, region, wysokość plantacji, czy sposób obróbki ziaren. 

Polecane kawy do ekspresów

Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu ciśnieniowego może być sporym wyzwaniem, dlatego przedstawiamy nasze osobiste wybory kaw ziarnistych.

Kawa ziarnista Lavazza Gold Selection

Delikatna mieszanka ziaren Arabiki i Robusty pochodzących z Brazylii i Azji. Zapewnia delikatną piankę i łagodny, czekoladowy posmak. 

Kawa ziarnista Coffee Nation Kenya

Idealna kawa dla fanów Arabiki, gdyż zawiera 100% średnio wypalonych ziaren z Kenii. Ma wyrazisty smak i głęboki, szlachetny aromat.

Kawa ziarnista Jacobs Barista Selektion Jahres

100% ziarna brazylijskiej Arabiki. Jest to kawa przeznaczona dla osób lubiących delikatne aromaty i słabszą moc kawy. 

Jeśli nasz wybór kaw zachęcił Cię do wypróbowania ich, koniecznie odwiedź sklep internetowy markan-agdrtv.pl, gdzie znajdziesz szeroki wybór kaw ziarnistych do ekspresów ciśnieniowych.

Więcej artykułów dla Ciebie

Montaż tarasu z desek kompozytowych

Deski kompozytowe to zrównoważona, bezpieczna i ekonomiczna alternatywa dla naturalnego drewna. Jest to sztuczny produkt złożony z przetworzonych termoplastów i włókien …

Jak działa łożysko?

Łożysko jest elementem układu, który pomaga zmniejszyć tarcie między dwoma częściami. Robi to poprzez oddzielenie dwóch obiektów i zapewnienie im gładkiej …

Okna aluminiowe — wady i zalety

Ramy okienne wykonane z aluminium stają coraz bardziej popularne. Jest ku temu kilka powodów: są wytrzymałe, lekkie i łatwe w …

Jak czyścić toaletę?

Czyszczenie toalety nie należy do najprzyjemniejszych zadań, jednak każdy chce, aby jego toaleta była na tyle higieniczna i czysta, aby przyjemnie …

Jaki plecak podróżny wybrać?

Nasz poradnik jak wybrać plecak, pomoże Ci dokonać najlepszego wyboru dla Twoich potrzeb zapewniając komfort i niezawodność Niezależnie od tego, …

Jak utrzymać czysty dom, w którym mieszka pies?

Jeśli dzielisz dom z włochatym przyjacielem, badania pokazują, że jesteś szczęśliwszy i zdrowszy. Zwierzęta przynoszą wiele pozytywnych aspektów do życia …

shares