Mimo upływu czasu popularność i uznanie dla kawy przygotowywanej w kawiarce nie słabnie. Wyjątkowy aromat oraz intensywny smak zapewniają niezapomniane doznania. Jednak dla osób rozpoczynających swoją przygodę z parzeniem kawy, obsługa kawiarki może wydać się nieco skomplikowana. Przychodzimy na ratunek i przybliżamy, jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce.
Obsługa kawiarki od A do Z
Najlepiej zacząć od tego, w jaki sposób działa kawiarka. Dolna część naczynia napełniania jest gorącą wodą, a następnie na niej układane jest sitko, które wypełnia się świeżo zmieloną kawą. Na górę kładzie się dzbanek, a następnie całość zakręca i stawia na gazówce do podgrzania. Podczas gotowania, woda pod ciśnieniem przechodzi przez kawę w sitku, dzięki czemu otrzymuje się kawowy napar. Konsystencją oraz smakiem przypomina on espresso. Jak widać, obsługa kawiarki nie należy do najbardziej skomplikowanych rzeczy. Jest to prosty sposób na uzyskanie pysznej, aromatycznej kawy. Jednak sama umiejętność obsługi urządzenia nie wystarczy. Należy zwrócić uwagę na inne kwestie, które mogą wpłynąć na końcowy smak naparu.
Wybór odpowiedniej kawy
Kluczowym aspektem odpowiadającym za smak kawy jest rodzaj ziaren. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, aby ziarna były świeżo palone. Istnieją dwie możliwości, można kupić już zmieloną kawę, lub mielić ją zaraz przed parzeniem za pomocą młynka do kawy. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujesz, pamiętaj, aby prawidłowo przechowywać kawę, ponieważ pozwoli to na utrzymanie jej odpowiednich właściwości. Jeśli chodzi o smak, to wszystko zależy od Twoich preferencji. Do kawiarki sprawdzą się kawy o każdym stopniu palenia. Możesz wybrać jasno palone ziarna o bardziej owocowych aromatach, średnio palone zapewniające balans smaku pomiędzy słodkością a goryczą, lub ciemno palone ziarna gwarantujące głęboki i intensywny aromat kawy.
Mielenie
Kwestia mielenia kawy może być dość problematyczna, ponieważ każdy młynek ma różną skalę i regulację tego procesu. Metodą prób i błędów należy więc samodzielnie ustalić, które ustawienia młynka pozwalają otrzymać najlepszy poziom zmielenia ziaren. Ogólnie rzecz biorąc najlepiej, aby kawa wielkością przypominała kryształki cukru. Na co wpływa sposób zmielenia kawy? Zbyt drobno zmielone ziarna mogą wydłużyć proces parzenia, a sam napar będzie miał bardziej oleistą konsystencję. W smaku będzie on dość gorzki i cierpki. Jeśli z kolei ziarna będą zbyt grubo zmielone, kawa zacznie napływać mocnym strumieniem, co skróci czas parzenia, jednak napar będzie kwaśny i wodnisty. Stopień zmielenia ziaren powinien być również dopasowany do rozmiaru kawiarki. W mniejszych kawiarkach lepiej nieco drobniej zmielić kawę.
Na co zwrócić uwagę podczas parzenia kawy w kawiarce?
Dość istotną jest kwestia odmierzenia kawy do sitka. Nie należy ubijać kawy, ponieważ spowoduje to dużą gorycz w smaku i ciężkość naparu. Można nasypać zmieloną kawę na oko, do pełnego sitka, lub posługiwać się zasadą, że 5-7g kawy odpowiada jednemu espresso. Drugi sposób pozwala na dokładne obliczenie ilość potrzebnej kawy, w zależności od tego dla ilu filiżanek kawy dedykowana jest dana kawiarka. Warto pamiętać, że idealna filiżanka espresso to wynik testowania różnego rodzaju technik, czasu parzenia, czy rodzaju wykorzystywanych ziaren. Praktyka czyni mistrza, dlatego warto eksperymentować, aż w końcu znajdziesz sposób parzenia kawy w kawiarce, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem markan-agdrtv.pl zajmującym się sprzedażą kawiarek oraz kawy w ziarnach.